מה זה בכלל טיפול באמצעות בן זוג חלופי?
למי הוא מתאים? ואילו בעיות ניתן לפתור באמצעותו?
אחד הטיפולים החדשניים והמתקדמים ביותר בתחום המיניות והזוגיות, שעשה עלייה לישראל רק ב-1989, נקרא בקיצור "סרוגייט".
הוא מגיע מהמילה האנגלית surrogate, כלומר – מחליף, ממלא מקום. בעברית המינוח מתורגם כ"טיפול באמצעות בן זוג חלופי". מה זה בדיוק, ולמי זה בעצם מיועד? הנה כל מה שרצית לדעת.
אז מה זה בכלל?
אינטימיות ומיניות היא פעילות שמבוצעת (בדרך כלל) בשניים – ולכן מרבית הבעיות בתחום ( אינאונות וגמירה מאוחרת בקרב גברים או כאבים בחדירה אצל נשים), הן כאלו שצצות בנוכחות פרטנר.
בעולם מושלם, היה המטופל מביא למרפאה הטיפולית את בן הזוג שלו – וכך ניתן היה לתרגל אינטימיות ומיניות במהלך הטיפול, ולפתור את הבעיה.
אולם, יש מטופלים שאין להם בני זוג, ולעתים אפילו אין להם זוגיות מעצם מהות הבעיה שלהם (לדוגמה: כאשר מדובר במצבים רפואיים שאחרי ניתוח למי שגרוש/ה או אלמנ/ה).
אז מה עושים?
מכיוון שטיפול זוגי-אינטימי ומיני ללא בן-זוג, משול ללימוד שחייה בהתכתבות ומחוץ לבריכה, הומצא ה"סרוגייט" – בן-זוג חלופי, "אד-הוק", המשמש את המטופל/ת לצורך הטיפול בלבד, לשם תרגול של מיומנויות אינטימיות וזוגיות.
תרגול כזה יכול לכלול, בין היתר, התנסויות במצבים שלא קרו לי בחיים הקודמים, מה מתאים לי עכשיו, ואיך אני למד/ה מה מתאים לבני זוג בגילי. אולי יש בי רצון להתנסות בפעילויות מיניות שלא התאימו לי בצעירות ובברות אך כן עשויות לשרת אותי בזקנה ולאפשר לי הנאה ללא לחץ מתח וחרדה. חשוב להדגיש שטיפול משולב עם סרוגייט איננו מתן שירותי מין: זהו תהליך טיפולי שמיועד לתת פתרון לגברים ולנשים שיש להם קושי פיסי, רגשי, קוגניטיבי או נפשי ביצירת או בקיום זוגיות אינטימית ומינית, והוא מנוהל לכל אורכו על ידי מטפלים/ות מיניים/ות מוסמכים/ות בלבד.
למי מיועד טיפול באמצעות בן זוג חלופי?
טיפול בליווי סרוגייט מתאים במיוחד למטופלים/ות שמתמודדים ומתלבטים איך לממש את המיניות שלהם ולאפשר לעצמם אינטימיות גם בשלב החיים שנקרא זקנה. א/נשים שמרגישים שללא מימוש המיניות שלהם והביטוי שלהם עצמם באמצעות מגע הם מרגישים מחסור משמעותי הפוגם באיכות החיים שלהם, עשוי לגרום להם להכנס לדכדוך ולתחושת בדידות כואבת. תחושות כאלה לאורך זמן עלולות גם לפגום בבראות הפיזית של האיש/ה. גם א/נשים החווים בעיות תפקודיות הפוגעות בחשק שלהם/ן והמונעות מהם לממש הזדמנויות ליצירת קשר יכולים לפנות לטיפול באמצעות סרוגייט.
חשוב להדגיש שסרוגייט איננו "מאסט" בכל טיפול אינטימי מיני, והוא לא מתאים לכל בעיה. כך, למשל, בבעיה של פערים בחשק בין בני זוג, בדרך כלל אפשר לטפל באמצעות שיחות, ואין צורך להיעזר בבן זוג חלופי.
איך הכל בכלל התחיל?
אבות הטיפול המיני המודרני, ויליאם האוול מאסטרס ווירג'יניה ג'ונסון, פיתחו ב-1960 בארה"ב את שיטת הטיפול המיני ההתנהגותי, שאותה הרחיבה בהמשך גם דר' הלן זינגר קפלן.
מאסטרס וג'ונסון פיתחו שיטת טיפול מיני המתאימה לזוגות. אולם ברבות הזמן, הם נתקלו במרפאה שלהם בגברים ונשים שרצו טיפול – אבל לא יכלו להביא איתם בני זוג למרפאה.
הדבר עורר אצלם דילמה: מצד אחד – אי-אפשר "לדרוש" מהמטופלים להביא לטיפול פרטנרים (בטח ממי שזה מכבר איבד/ה בן או בת זוג – זה הרי ממש לעג לרש); ומנגד – אחוזי ההצלחה של הטיפול הפרטני עומדים על 25% במקרה הטוב.
וכיצד זה מתבצע כיום הלכה למעשה?
במקומות שונים בעולם הטיפול מתבצע באופנים שונים, ומותאם לתרבות ולחוקי המקום. הטיפול מתקיים באופן מוצהר בבריטניה, באוסטרליה, בגרמניה, בהולנד ובארה"ב (בעיקר בחוף המערבי).
בישראל מתבצע הטיפול באמצעות משולש טיפולי (מטפל/ת מיני/ת – מטופל/ת – סרוגייט), והוא מתחיל תמיד באבחון מלא שנערך על ידי מטפל/ת מיני/ת מוסמך/ת ורופא/ה, שקובע את סוג ומטרות הטיפול, יחד עם המטופל/ת.
במידה ומתקבלת החלטה על טיפול בשילוב סרוגייט, מכינים את המטופל/ת לטיפול, מוסברים כללי הטיפול וגבולות הטיפול, עוברים בדיקות רפואיות ובוחרים ביחד עם המטופל/ת את הסרוגייט המתאים לו/לה.
ולאחר שנבחר/ה הסרוגייט המתאים/מה?
מתקיימת פגישת הכרות בין הסרוגייט למטופל/ת שלאחריה שניהם יכולים להסכים להמשיך או לסרב. במידה ואחד/אחת מהם/מהן אינו רוצה להמשיך – מחליפים את הסרוגייט.
במידה ושניהם רוצים להמשיך בקשר זה עם זו, מתפתח הטיפול, ואיתו הקשר בין המטופל/ת לסרוגייט שלה/שלו – גם במפגשי הכרות מחוץ למרפאה וגם במפגשים במרפאה – שהם המפגשים היותר אינטימיים. במקרים יוצאי דופן נשקול מפגש בבית המטופל/ת
כמה זמן אורך טיפול?
טיפול באמצעות סרוגייט נחשב לקצר-מועד במונחים של עולם הטיפול, והוא נמשך בממוצע מספר חודשים בודדים ובהתאם להגדרת מטרות הטיפול. בדרך כלל לאחר סיום שלב זה בטיפול נעריך את השגי הטיפול עד כה ונקבע מה יהיה ההמשך או שהטיפול הסתיים.
עם זאת, חשוב לזכור שקצב טיפולי הוא עניין אינדיבידואלי – יהיו בודדים/ות שיצליחו להכיל ולהפנים את הדברים במספר שבועות לא ארוך, ויהיו גם אחרים/ות שהקצב שלהם/ן יהיה איטי יותר, והטיפול אצלם/ן ייקח תקופה ארוכה יותר. כל אחד/אחת – והקצב שלו/שלה.
מהי חשיבות יחסי המין בטיפול?
למיניות יש חשיבות גדולה במהלך חיינו – וכך גם בטיפול. הטיפול באמצעות בן/בת זוג חלופי/ת נועד לתת למטופלים/ות כלים ללמוד לקבל את גופם/ן, על יופיו, תפקודו וחולשתו; להכיר את גופו של האחר ושל עצמו; ובעיקר: לקבל אותו ולא לפחד ממנו.
התהליך הזה נעשה באופן הדרגתי, מותאם לכל מטופל/ת ולקצב שלו/ה, כאשר בתחילה חלק מפגישות ההכרות מתקיימות פגישות בחוץ (בבתי קפה וכדומה) עד ליצירת תחושה של קרבה ואינטימיות.
לאחר מכן עוברות הפגישות לחדר אינטימי במרפאה (בדרך כלל) בה תמשיך ההיכרות ותועמק בהתאמה לקרבה הפיסית ולקרבה הרגשית הנוצרת ולתחושות הביטחון והאמון שנבנים בין הצדדים.
יחסי מין מלאים, אם בכלל, מתקיימים לקראת סוף הטיפול, והם מציינים את סיומו.
האם יש לטיפול באמצעות סרוגייט הוכחות מחקריות?
בהחלט כן. קיימים בספרות הרפואית והמחקרית שורה של מחקרים על טיפול באמצעות סרוגייט, כולל מחקרים שנעשו בישראל, על גברים, נשים ועל אנשים בעלי נכויות (כמו: משותקי עמוד שדרה). כל המחקרים הוכיחו שלשיטת הטיפול הזו יש אחוזי הצלחה גבוהים – שנשמרים לאורך זמן, גם לאחר סיום הטיפול.
כמה אנשים טופלו באמצעות סרוגייט בישראל?
יותר מ-2000 נשים וגברים עברו טיפול מיני בעזרת סרוגייט במרפאה של דר' אלוני ועוד כמה עשרות במרפאות אחרות במהלך 35 השנים האחרונות. 65% מהפונים הם גברים ו-35% מהפונות הן נשים.
האם יש קוד אתי לטיפולי סרוגייט?
בהחלט כן. בדיוק כמו כל מקצוע טיפולי אחר (כמו פסיכותרפיה או פסיכיאטריה), גם כאן קיימים כללים אתיים נוקשים וקשוחים, ובצידם פיקוח ובקרה. הפעילות בישראל כפופה לקוד האתי של ה-IPSA – ארגון הסרוגייט הבינלאומי, שמקום מושבו בלוס אנג'לס.
הכללים קובעים, בין היתר, את החיסיון של הסרוגייט: המטופל לעולם לא יוכל לדעת מה שמו המלא של בן/בת הזוג החלופי/ת, מהו עיסוקו/ה וכן פרטים מזהים נוספים.
לגבי המטופל/ת, הסרוגייט מתחייב לשמור בסודיות מרבית את פרטיו, ולנהוג בהם בחשאיות, כפי שמתחייב מיחסי מטופל-מטפל.
החיסיון נשמר בכדי לשמור על פרטיותם של המטופלים/ות והסרוגייט ובכדי שתהליך ההתקשרות והטיפול יעשה אך ורק תחת מטרית הטיפול ובאחריות המטפל/ת המינית.
איך אני יכול לוודא שאני מקבל טיפול סרוגייט ממישהו מוסמך ולא משרלטן?
איט"ם – האגודה הישראלית לטיפול מיני פועלת להסדרת נושא הטיפול המיני בארץ ומסמיכה מתמחים בטיפול מיני לפי כללים בינלאומיים. מטפלים החברים באיט"ם הינם כאלה שעמדו בקריטריונים להתמחות והוסמכו.
סרוגייט אינם יכולים לעבוד ללא מטפלת מינית שמנחה אותם ואסור להם לפי חוקי האתיקה שלהם ליצור קשר ישיר עם מטופלים. ולכן אם ההתקשרות נעשית דרך מטפל מיני מוסמך יש להניח שהוא יעשה את הביקורת ויוודא שהסרוגייט איתו/ה הוא עובד עבר/ה הכשרה ונמצאת תחת הדרכה קבועה.
בארץ מתקיימים קורסים לסרוגייט רק במרפאה של דר' אלוני ויש לברר שהסרוגייט הנבחר עבר קורס, נמצא בפיקוח רפואי ומקבל הדרכה קבועה.
טיפול סרוגייט לא/נשים בגיל הבינה
אם הגעתם עד כאן בקריאה אתם כבר משוכנעים בודאי שגם בגיל הבינה מגיע לכל אחת ואחד מאיתנו להגשים את האינטימיות המינית שלנו בכל גיל למרות שהסביבה מונעת זאת מאיתנו בדרכים ישירות או עקיפות. המודעות הזו לא קיימת בחברה המערבית בכלל המתייחסת לזקנים כמי שאין להם עיניין מיני וצרכים מיניים. בשל כך מרכז העדנה הינו יחודי בעולם כולו שמכיר בצרכים וגם מחפש לתת להם מענים. כמו שהבאנו את טיפלי הסרוגייט לארץ עבור א/נשים בעלי נכויות "כשכולם הרימו גבה" כך גם נתאים את טיפולי הסרוגייט לקבוצה ההולכת וגדלה של זקנים/ות הרוצים להיטיב את איכות החיים שלהם בשלב הזקנה ההולך ומתמשך. במרכז העדנה שמנו לנו למטרה לשנות את המבט על אוכלוסיית הזקנים ואת השיח בין הזקנים לבין עצמם ובין אנשי המקצוע האמונים לתת מענים לאוכלוסיה המזדקנת.